Prasowanie, ale o co chodzi?
Podczas prasowania na odzież (włókna) działają równocześnie 3 czynniki: nacisk, ciepło i wilgotność.
Nacisk (ang. press). To stąd wzięło się polskie słowo opisujące prasowanie. Przez nacisk zostaje zmieniona powierzchnia odzieży, ponieważ włókna w przędzy zostają spłaszczone, a wystające z powierzchni wyrobu końcówki włókien zostają wciśnięte w powierzchnię. W efekcie działania tej siły wybrzuszenia, zagniecenia są niwelowane, a zewnętrzna powierzchnia tkaniny zostaje wygładzona.
Aby zwiększyć efektywność prasowania stosuje się dodatkowo 2 czynniki:
- Ciepło. Dzięki niemu odzież można formować, przyśpiesza równocześnie proces prasowania. Dostarczone ciepło rozluźnia wiązania w makrocząsteczce włókna, przez co stają się one bardziej elastyczne i tym stanie dają się łatwo uformować. Po schłodzeniu nadana forma zostaje utrwalona.
- Wilgotność. W zdecydowanej większości przypadków to po prostu para. Służy głównie do przenoszenia energii cieplnej w głąb wyrobu. Pozwala to formować całą odzież, a nie tylko jej powierzchnię. Zapobiega jednocześnie uszkodzeniu termicznemu (stopieniu części włókien).
Różnego rodzaju tkaniny są w różnym stopniu odporne na działanie wysokiej temperatury stosowanej przy prasowaniu. Poniżej lista włókien, od najbardziej podatnych na uszkodzenie termiczne przy prasowaniu (wybłyszczenia) do najbardziej odpornych na działanie wysokich temperatur:
- Włókna syntetyczne i Jedwab
- Wełna
- Bawełna
- Len
W naszej pralni oprócz profesjonalnych żelazek i stołów prasowalniczych używamy manekina. Pozwala on naparować odzież od wewnątrz, a następnie, po rozluźnieniu struktury włókien przygotować do formowania. Samo formowanie polega na wtłoczeniu gorącego powietrza pod dużym ciśnieniem. Powietrze rozpręża osadzoną na manekinie garderobę, nadając jej odpowiednią gładkość i kształt.