Jak wywabić plamę z czerwonego wina
Do usuwania plam z czerwonego wina możemy potrzebować:
- sól
- mleko
- sok z cytryny
- woda utleniona
- amoniak
- białe, wytrawne wino
- denaturat
- woda sodowa
- boraks
- czysta szmatka bawełniana lub gaza
Sposób I
Plamę jak najszybciej zasypać solą do wchłonięcia wina. Zaplamioną rzecz namoczyć w zimnej wodzie lub roztworze boraksu na pół godziny. Wyprać.
Sposób II
Plamę skropić sokiem z cytryny, odczekać chwilę i uprać w gorącej wodzie z detergentem.
Sposób III
Plamę z białych rzeczy można usunąć zwilżając ją wodą utlenioną lub ciepłym denaturatem, można dodać parę kropel amoniaku. Po chwili obficie wypłukać i wyprać normalnie. Najlepiej suszyć na słońcu. Ten sposób stosuje się także do jedwabiu kolorowego z zastrzeżeniem, by woda utleniona była 1%-owa.
Sposób IV
Świeżą plamę można przelać wrzątkiem lub gorącym mlekiem, po czym uprać zaplamioną rzecz normalnie.
Sposób V
Klin klinem a plamę z wina – winem. Plamę z czerwonego wina możemy usunąć pocierając ją tamponem z gazy lub czestą bawełnianą szmatką zmoczoną w białym winie wytrawnym a później w czystej wodzie.
Sposób VI
Jeśli czerwonym winem zaplamimy dywan możemy usunąć plamę zwykłą wodą sodową. W tym celu należy na świeżą plamę wylać ok 2 szklanki wody sodowej i wytrzeć do sucha czystą szmatką bawełnianą.