Jak wywabić plamę z czerwonego wina

plama-winoDo usuwania plam z czerwonego wina możemy potrzebować:

  • sól
  • mleko
  • sok z cytryny
  • woda utleniona
  • amoniak
  • białe, wytrawne wino
  • denaturat
  • woda sodowa
  • boraks
  • czysta szmatka bawełniana lub gaza

Sposób I
Plamę jak najszybciej zasypać solą do wchłonięcia wina. Zaplamioną rzecz namoczyć w zimnej wodzie lub roztworze boraksu na pół godziny. Wyprać.

Sposób II
Plamę skropić sokiem z cytryny, odczekać chwilę i uprać w gorącej wodzie z detergentem.

Sposób III
Plamę z białych rzeczy można usunąć zwilżając ją wodą utlenioną lub ciepłym denaturatem, można dodać parę kropel amoniaku. Po chwili obficie wypłukać i wyprać normalnie. Najlepiej suszyć na słońcu. Ten sposób stosuje się także do jedwabiu kolorowego z zastrzeżeniem, by woda utleniona była 1%-owa.

Sposób IV
Świeżą plamę można przelać wrzątkiem lub gorącym mlekiem, po czym uprać zaplamioną rzecz normalnie.

Sposób V
Klin klinem a plamę z wina – winem. Plamę z czerwonego wina możemy usunąć pocierając ją tamponem z gazy lub czestą bawełnianą szmatką zmoczoną w białym winie wytrawnym a później w czystej wodzie.

Sposób VI
Jeśli czerwonym winem zaplamimy dywan możemy usunąć plamę zwykłą wodą sodową. W tym celu należy na świeżą plamę wylać ok 2 szklanki wody sodowej i wytrzeć do sucha czystą szmatką bawełnianą.